De echte ZZP’er klokt niet op tijd in en uit. Die is voortdurend bezig om te zoeken naar opdrachten voor ZZP. Een ZZP-er draait ook genoeg uren, alleen niet in een vast ritme. Als jij voor jezelf aan het werk bent, voelt dat anders dan wanneer je in loondienst bent. Freelancers hebben een ietwat andere mentaliteit dan vaste werknemers want zij stellen zich voortdurend in op nieuwe opdrachten, ook al zijn ze met een bestaande bezig.
Wie heeft baat bij jouw diensten?
De beginnende ZZP-er heeft naar eigen zeggen natuurlijk goede dienstverlening of topproducten te bieden. De eigen kwaliteit mag dan onmiskenbaar zijn, er dient wel te worden afgenomen. Van belang is dan ook de doelgroep die je als ZZP-er wilt benaderen. Met andere woorden: hoe ziet je potentiële klantenkring er eigenlijk uit? Het is dan ook interessant voor je de markt op gaat, om eerst een klantenprofiel samen te stellen. Zo’n weergave bestaat uit een serie kenmerken van mensen die goed matchen met jouw product of dienst. Als je een klantenprofiel schetst, maak je eigenlijk een profiel van je ideale klant. Als je dat profiel dan afzet tegen mogelijke fysieke klanten, kun je checken hoe interessant zo’n potentiële klant voor je is. Zijn er veel overeenkomsten tussen je klantprofiel en de personen of het bedrijf dat je wilt benaderen? Dan zal je dienstverlening of producten waarschijnlijk interessant voor hen zijn.
Het ondernemingsplan is de basis
Opdrachten voor ZZP hengel je niet een-twee-drie binnen. Soms stuit je op een klusje per toeval. Maar het is slim om je zaken structureel aan te pakken. En daarom heb je baat bij een doordacht ondernemingsplan. Zo’n plan werkt als een kompas dat je richting de juiste klanten stuurt. Want niet alleen moet het klantprofiel kloppen, er moet ook vraag zijn naar je dienst of product. Het is dan aan jou om gericht op die vraag te reageren. Mocht je het moeilijk vinden om een goed ondernemingsplan in elkaar te zetten, dan vind je online goede voorbeelden en stappenplannen. Er zit er vast en zeker wel eentje bij waar je mee verder kunt.
Opdrachten voor ZZP binnenhalen met goede plannen
Met een klantenprofiel en een ondernemingsplan ben je er nog niet. Om effectief opdrachten voor ZZP naar je toe te trekken, heb je in elk geval nog een marketingplan nodig. Hierin schets je de manier waarop je klanten wilt benaderen, binnen wilt halen en wilt behouden voor vervolgopdrachten. Op het internet vind je ook goede voorbeelden van marketingplannen. Tot slot kun je ook niet zonder een financieel plan. Dat hoeft niet heel ingewikkeld. Zet gewoon al je kosten en je verdiensten naast elkaar en probeer de baten een stuk groter te krijgen dan de kosten.
Offline en online op scherp voor opdrachten voor ZZP
Met klantenprofiel en minimaal drie plannen ben je dan klaar om opdrachten voor ZZP aan te gaan. Je hebt natuurlijk een goed werkende website en diverse social mediakanalen paraat. Je hebt accounts online bij opdrachten pools. En je weet welke mensen je moet benaderen om te kijken of ze op dat moment ZZP’ers nodig hebben voor dat waar jij goed in bent.